Munca Decenta pentru o Viata Decenta

Dragi colegi,

In perioada 7 – 8 octombrie 2013, a avut la Bucuresti, Modulul nr. 1 – „Suntem Internationali!”, din cadrul primului curs de pregatire cu durata de un an, organizat de catre „AUR” – Asociatia Nationala a Specialistilor in Resurse Umane in parteneriat cu CNS Cartel Alfa, curs adresat atat membrilor organizatiilor sindicale, cat si ONG-urilor din Romania.
DW

FSAB este reprezentata in cadrul acestui proiect de catre membri ai Comisiei de tineret: Razvan Avrigeanu (Sindicatul Independent BCR), Pompilius Diaconu (Sindicat Raiffeisen) si Maricela David  (Sindicat Omniasig). Munca Decenta

Munca Decenta – este concept introdus de partenerii sociali (sindicate, patronate si guverne) din cadrul Organizatiei Internationale a Muncii si reprezinta este o strategie de dezvoltare care recunoaste rolul central al muncii in viata oamenilor: o munca productiva si care aduce o remuneratie justa, securitate la locul de munca si protectia sociala a familiei, cele mai bune perspective de dezvoltare personala si integrare sociala, libertatea de exprimare a revendicarilor, posibilitatea de a organiza si a participa la procesul deciziei, sanse egale si un tratament echitabil pentru toti, barbati si femei.Munca Decenta

Munca decenta pune accentul pe:
• Sanse egale la locul de munca, pentru eliminarea oricărei discriminari;
• Asigurarea unei remuneratii decente pentru muncitori si familia lor, care sa le permita un trai decent;
• Garantarea unei protectii sociale in caz de boala, de sarcina si pentru orice alte situatii cu care angajaţii se confrunta de-a lungul vietii;
• Excluderea oricarei forme de exploatare;
Dreptul la organizare al cetatenilor pentru a-si reprezenta interesele in mod colectiv prin sindicate si pentru a se putea angaja intr-un veritabil dialog ca cetateni si muncitori. Munca Decenta

Modulul nr. 2 – “Despre munca in demnitate!” si Modulul nr. 3 – “Schimbarea perspectivelor”,
au avut loc in perioada 17 – 19 martie 2014, la Bucuresti.

In cadrul lucrarilor celor doua module au avut loc:
–       prezentari si discutii pe tema modului in care companiile multinationale fac profit prin incalcarea muncii decente la nivel global.
–       dezvoltarea unor strategii pentru o cooperare globala intre sindicate si societatea civila reprezentata de ONGuri.

Actiuni concrete pentru constientizarea drepturilor:

Informarea si consilierea profesionala, medierea muncii, formarea profesionala, consultanta si asistenta  pentru inceperea unei activitati independente. Prin informare, instruire si aplicare in practica, lucratorii vor invata sa-si aplice drepturile si sa-si promoveze interesele pentru o viata mai buna.
IMG_1130

In perioada 01 – 04 Aprilie 2014, la Strobl Austria s-au desfasurat lucrarile Modulului nr. 4 – “Modul comun”, cu participarea celor sase grupuri tinta.

Au participat reprezentanti ai sindicatelor si ONG-urilor din urmatoarele tari: Austria, Romania, Bulgaria, Polonia, Lituania si Brazilia.

Participantii au vizitat 4 fabrici si au avut ocazia sa discute cu muncitorii si liderii sindicali ai acestora.IMG_1114

In cadrul Modulului Comun au fost prezentate si discutate:
–       Situatia sindicatelor si drepturile muncitorilor din cele 6 tari;
–       Codul muncii si conceptul de flexibilitate la nivelul european;
–       Care sunt actualele provocari?
–       Negocierile colective;
–       Identificarea problemelor comune, intereselor comune, posibile cai de cooperare la nivel international a sindicatelor prezente.

Concluziile desprinse la nivelul sindicatelor sunt: Ca urmare a reformei, organizatiile sindicale si patronale se confrunta cu dificultati considerabile in realizarea efectiva a functiilor lor. Deasemenea, numarul membrilor de sindicat a scazut, in timp ce numarul organizatiilor patronale capabile sa obtina reprezentativitatea s-a redus considerabil. Este nevoie de o subventionarea locurilor de munca, crearea de noi locuri de munca, stimularea mobilitatii fortei de munca.

Urmatoarele module se vor desfasura in cursul anului 2014 si vor avea urmatoarele teme:

Modulul nr.5 – “Invatand unii de la alti”,MD7
Modulul nr.6 – “Networking la nivel global”
Modulul nr.7 – “Sa incepem!” 





 

 

 

 

Related Posts

Translate »
#negociemimpreuna
Click aici