Mentionam ca acest mesaj are caracter de INFORMARE si ca respectam pozitia fiecarui membru in legatura cu vaccinarea.

Biroul Executiv al SIBCR, a luat in discutie si isi exprima ingrijorarea fata de proiectul de lege privind obligativitatea prezentarii certificatului verde la locul de munca care se afla la Camera Deputatilor si care urmeaza  sa apara in Monitorul Oficial imediat dupa promulgare de catre Presedinte:  http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=19529

Printre altele, acest proiect de lege prevede ca angajatii care aleg sa nu se vaccineze ar urma sa-si faca teste anti COVID, periodic, respectiv test PCR  la fiecare 72 de ore sau test antigen la 48 de ore.

Totodata, proiectul de lege mai prevede ca angajatilor care vor refuza sa se vaccineze sau sa se testeze li se va suspenda contractul individual de munca pana la data prezentarii certificatului verde. Tinand seama de aceste prevederi si de faptul ca angajatorii vor fi amendati  cu sume cuprinse intre 10.000 si 100.000 de lei, daca nu respecta prevederile legale, este foarte greu de crezut ca la sindicatelor din sectorul nostru de activitate vom putea ajunge la un acord cu angajatorii pentru a-i primi la locul de munca pe salariatii care nu detin certificatul verde.

Totodata, va aducem la cunostinta ca potrivit Legii nr 221 din 26 iulie 2021, pentru completarea Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID -19, persoanele care se vaccineaza impotriva COVID – 19 beneficiaza la cerere, de  cate o zi libera pentru fiecare doza de vaccin care nu include durata concediului de odihna.

Situatie in UE:

  • Din 15 Octombrie in Italia: prezentarea certificatului verde este obligatorie la locul de munca.
  • Din 24 Octombrie in Germania: prezentarea certificatului verde este obligatorie la locul de munca.
  • Din 30 August in Franta: prezentarea certificatului verde este obligatorie la locul de munca pentru angajatii care sunt in contact cu publicul.
  • 01 Septembrie in Grecia: obligativitatea vaccinarii personalului medical.
  • 01 Februarie 2022 in Austria: in prezent lockdown total  –  se va introduce vaccinarea obligatorie anti-covid.

Luand in calcul faptul ca indiferent de data, indiferent de pozitia noastra, daca legea va fi aprobata si promulgata, va trebui respectata, mai devreme sau mai tarziu, salariatii vor fi obligati sa prezinte certificatul verde.  

Precizam ca atat la nivelul SIBCR/FSAB/CARTEL- ALFA, ne exprimam dezaprobarea fața de forma proiectului de lege privind certificatul verde, așa cum a fost adoptata de comisiile de specialitate ale senatului. Prevederile acestui proiect de lege instituie discriminari intre categorii de cetateni si încalca dreptul la munca. Așadar, o eventuala desfacere a contractului de munca este abuziva si neconstitutionala. In plus, testarea salariatilor trebuie sa se realizeze pe cheltuiala angajatorului, conform normelor de sanatate si securitate in munca.

O sa revenim cu informatii suplimentare in functie de forma finala a proiectului de lege.

Cu colegialitate,

Biroul Executiv al SIBCR

Related Posts

Translate »
#negociemimpreuna
Click aici