Un raport al Comitetului de coordonare online al proiectului „TWINING – Sprijinirea tranziției doar gemene a industriilor europene”
Pe 27 noiembrie 2023, a avut loc o întâlnire de lansare online, în cadrul proiectului „TWINING – Supporting Just Twin Transition of European Industries”. La această întâlnire au participat 24 de participanți (11 bărbați, 13 femei). Cuvintele de deschidere la această întâlnire au fost rostite de liderul proiectului, domnul Sinisa Kostic de la SMH-IS (Uniunea Muncitorilor din Metalurgi din Croația) – beneficiar al proiectului. În prima parte a întâlnirii, a fost planificat ca fiecare reprezentant al țării partenere să se prezinte. La acest proiect, pe lângă organizația beneficiară, există participanți co-beneficiari din MZP Lewiatan (Polonia); NKOS Kovo Metal (Slovacia); Camera de Comerț și Industrie a Bulgariei (Bulgaria); USSCG (Muntenegru); Federacja Związków Zawodowych Metalowców i Hutników w Polsce (FZZMIH) și partenerii asociați CCOO de Industria, CEEMET – Consiliul Angajatorilor Europeni ai Industriilor bazate pe Metal, Inginerie și Tehnologie Aisbl, Conpirom (România) și Cartel Alfa (România). În urma prezentărilor făcute de fiecare organizație despre membrii săi și provocările cu care se confruntă, domnul Lazar Jovevski, expertul principal al proiectului, a subliniat obiectivele principale ale proiectului și a împărtășit cunoștințele sale despre starea actuală a industriei. În cadrul discuției, au fost prezentate câteva dintre problemele cu care se confruntă țările partenere în legătură cu tranziția dublă. Reprezentanții Slovaciei au subliniat că există un nivel foarte scăzut de cooperare între sindicate și angajatori, precum și între aceștia și stat ca partener social. Pe viitor, este necesar să se acorde mai multă atenție îmbunătățirii relațiilor dintre partenerii sociali. În plus, din cauza reducerii continue a numărului de lucrători, angajatorii care introduc digitizarea în procesele lor de muncă trebuie să se consulte cu lucrătorii și reprezentanții acestora.
Partenerii din Polonia au subliniat că statul este cel care ar trebui să fie un partener activ în schimbări, adică să ofere o garanție pentru locurile de muncă sau, în cazul în care acestea sunt în scădere, să ofere măsuri adecvate pentru lucrători. Reprezentanții Croației au subliniat că tranziția verde nu este întotdeauna la fel de verde pe cât este prezentată, adică trebuie avut grijă ca sursele să nu fie infinite atunci când se realizează așa-numita agendă verde. Reprezentanții din Spania și-au exprimat îngrijorarea, care este cauzată de reducerea locurilor de muncă din cauza digitalizării, precum și de faptul că nu există lucrători cu calificare adecvată pentru noile locuri de muncă care se deschid prin introducerea digitalizării. În acest scop, este necesar să ne concentrăm pe recalificarea și educarea lucrătorilor pentru a încuraja schimbările. A doua parte a întâlnirii a fost planificată pentru a discuta și planifica datele viitoare și conținutul evenimentelor proiectului, împărțirea lucrărilor, discutarea obiectivelor și rezultatelor planificate din acest proiect și agendele următoarelor evenimente. Expertul principal a explicat în detaliu structura și calendarul tuturor activităților proiectului. După aceea, a fost o sesiune de întrebări și răspunsuri. În cadrul discuției, participanții și-au exprimat observațiile, s-a sugerat ca atelierele naționale să fie organizate personal, în locul întâlnirilor online planificate. O astfel de propunere a fost acceptată în unanimitate de toți partenerii proiectului, pentru care beneficiarul proiectului a declarat că va depune eforturi și va contacta Ofițerul de Proiect din CE pentru a-i informa cu privire la această solicitare și pentru a le cere aprobarea. Această întâlnire a fost încheiată prin rezumarea a tot ceea ce s-a discutat în timpul acestei prime întâlniri (de lansare) și exprimându-și speranța pentru o colaborare de succes la acest proiect. Următoarele sunt câteva capturi de ecran ale întâlnirii: „Finanțat de Uniunea Europeană. Opiniile și opiniile exprimate sunt totuși doar ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă acordarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.”