La o cafea cu SIBCR
&12b03p;
Dragi colegi,
Dorim să vă mulțumim pentru participarea la evenimentul “La o cafea cu SIBCR”, unde am avut ocazia să discutăm împreună despre ceea ce ne dorim de la noul Contract Colectiv de Muncă (CCM). A fost un moment bun de dialog, în care am ascultat cu atenție ideile, nevoile și sugestiile voastre.
În cadrul întâlnirii, am lansat un sondaj important, prin care dorim să stabilim revendicările pe care le vom susține în negocierile pentru noul CCM. Implicarea voastră este esențială, deoarece ne dorim ca viitorul contract să reflecte cu adevărat interesele și așteptările tuturor colegilor.
Această întâlnire a fost mai mult decât un schimb de idei – a fost o ocazie de conectare între liderii de sindicat și colegii din Centrala Băncii. Am simțit că, împreună, construim o echipă puternică și unită, pregătită să lupte pentru drepturile și binele tuturor membrilor noștri.
Vă mulțumim pentru deschiderea, energia și implicarea voastră!
FSIF: Comunicat de presă – extinderea CCM-ului la nivelul întregului sector de activitate
&12b52p;
Federația Sindicatelor din Industria Financiară (FSIF) îndeamnă la promovarea negocierii colective în toate sectoarele de activitate
Federația Sindicatelor din Industria Financiară (FSIF) felicită toate părțile implicate în adoptarea și extinderea efectelor Contractului Colectiv de Muncă (CCM) la nivelul sectorului bancar . Acest moment de referință subliniază importanța negocierii colective în asigurarea drepturilor salariaților și în îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru toți angajații dintr-un sector de activitate.
Salutăm progresele realizate în sectorul bancar, unde noul CCM include beneficii esențiale precum salariul minim garantat superior celui stabilit prin hotărâri de guvern , plăți compensatorii în caz de concediere și stabilește un cadru privind combaterea hărțuirii și discriminării la locul de muncă în conformitate cu legislația în vigoare . Aceste prevederi demonstrează că dialogul social funcțional și negocierea colectivă pot contribui semnificativ la creșterea echității și a stabilității pe piața muncii.
Le suntem recunoscători partenerilor de dialog social alături de care am construit acest CCM și ne bucurăm să fim primii în ce sperăm să fie un model de bune practici. În contextual actual este singurul contract colectiv sectorial în sectorul privat, dar și unicul care se aplică erga omnes, adică la întreg sectorul de activitate . Aplicarea erga omnes oferă mai multă siguranță lucrătorilor, dar și un mediu de business mai competitive în care angajatorii se află pe un nivel neutru fără a lovi cu practici neconcurențiale privind salarizarea angajaților.
Reamintim că, în conformitate cu Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, negocierea colectivă la nivel sectorial este obligatorie. Mai mult, România are obligația de a asigura acoperirea a cel puțin 80% dintre lucrători prin negocieri colective, conform Directivei (UE) 2022/2041 privind salariile minime adecvate.
Având în vedere acest context legislativ și angajamentele europene, FSIF face un apel public către ceilalți angajatori și federații sindicale să urmeze exemplul nostru și să promoveze negocierile colective în toate sectoarele de activitate. Este esențial ca angajatorii și reprezentanții salariaților să colaboreze activ pentru a asigura respectarea drepturilor angajaților și stabilirea unor condiții de muncă echitabile.
Cu deschidere,
Biroul Exectiv FSIF
Guvernul a avizat primul Contract Colectiv de Muncă pentru Sectorul de negociere colectivă ”Activități bancare”
&11b24p;
În şedinţa de Guvern din data de 27 noiembrie 2028, a fost aprobat proiectul de hotărâre privind extinderea aplicării prevederilor Contractului colectiv de muncă înregistrat la nivelul sectorului de negociere colectivă 40 - Activităţi bancare .
Textul contractului îl regăsiți aici .
Mai multe amănunte despre CCM aveți aici .
SIBCR continua să rămână sindicat reprezentativ în BCR BPL
&11b01p;
Dragi colegi,
Avem bucuria de a vă informa că SIBCR a obținut reprezentativitatea în cadrul BCR Banca pentru Locuințe! Instanșa a admis cererea SIBCR și a constatat că SINDICATUL INDEPENDENT AL BĂNCII COMERCIALE ROMÂNE S.A. este reprezentativ la nivelul unităţii BCR BANCA PENTRU LOCUINŢE S.A
Acesta este un moment important pentru noi toți, care confirmă angajamentul și eforturile comune de a proteja drepturile și interesele colegilor noștri din BCR BPL. Confirmarea reprezentativității ne oferă cadrul oficial pentru a negocia condiții mai bune de muncă, beneficii și drepturi care să reflecte nevoile și așteptările voastre.
Vă mulțumim pentru sprijinul acordat și pentru încrederea pe care o aveți în activitatea SIBCR.
Cu colegialitate, Echipa SIBCR
Twining – Supporting Just Twin Transition of European Industries
&11b35p;
Un raport al Comitetului de coordonare online al proiectului „TWINING – Sprijinirea tranziției doar gemene a industriilor europene” Pe 27 noiembrie 2023, a avut loc o întâlnire de lansare online, în cadrul proiectului „TWINING – Supporting Just Twin Transition of European Industries”. La această întâlnire au participat 24 de participanți (11 bărbați, 13 femei). Cuvintele de deschidere la această întâlnire au fost rostite de liderul proiectului, domnul Sinisa Kostic de la SMH-IS (Uniunea Muncitorilor din Metalurgi din Croația) – beneficiar al proiectului. În prima parte a întâlnirii, a fost planificat ca fiecare reprezentant al țării partenere să se prezinte. La acest proiect, pe lângă organizația beneficiară, există participanți co-beneficiari din MZP Lewiatan (Polonia); NKOS Kovo Metal (Slovacia); Camera de Comerț și Industrie a Bulgariei (Bulgaria); USSCG (Muntenegru); Federacja Związków Zawodowych Metalowców i Hutników w Polsce (FZZMIH) și partenerii asociați CCOO de Industria, CEEMET - Consiliul Angajatorilor Europeni ai Industriilor bazate pe Metal, Inginerie și Tehnologie Aisbl, Conpirom (România) și Cartel Alfa (România) . În urma prezentărilor făcute de fiecare organizație despre membrii săi și provocările cu care se confruntă, domnul Lazar Jovevski, expertul principal al proiectului, a subliniat obiectivele principale ale proiectului și a împărtășit cunoștințele sale despre starea actuală a industriei. În cadrul discuției, au fost prezentate câteva dintre problemele cu care se confruntă țările partenere în legătură cu tranziția dublă. Reprezentanții Slovaciei au subliniat că există un nivel foarte scăzut de cooperare între sindicate și angajatori, precum și între aceștia și stat ca partener social. Pe viitor, este necesar să se acorde mai multă atenție îmbunătățirii relațiilor dintre partenerii sociali. În plus, din cauza reducerii continue a numărului de lucrători, angajatorii care introduc digitizarea în procesele lor de muncă trebuie să se consulte cu lucrătorii și reprezentanții acestora.
Partenerii din Polonia au subliniat că statul este cel care ar trebui să fie un partener activ în schimbări, adică să ofere o garanție pentru locurile de muncă sau, în cazul în care acestea sunt în scădere, să ofere măsuri adecvate pentru lucrători. Reprezentanții Croației au subliniat că tranziția verde nu este întotdeauna la fel de verde pe cât este prezentată, adică trebuie avut grijă ca sursele să nu fie infinite atunci când se realizează așa-numita agendă verde. Reprezentanții din Spania și-au exprimat îngrijorarea, care este cauzată de reducerea locurilor de muncă din cauza digitalizării, precum și de faptul că nu există lucrători cu calificare adecvată pentru noile locuri de muncă care se deschid prin introducerea digitalizării. În acest scop, este necesar să ne concentrăm pe recalificarea și educarea lucrătorilor pentru a încuraja schimbările. A doua parte a întâlnirii a fost planificată pentru a discuta și planifica datele viitoare și conținutul evenimentelor proiectului, împărțirea lucrărilor, discutarea obiectivelor și rezultatelor planificate din acest proiect și agendele următoarelor evenimente. Expertul principal a explicat în detaliu structura și calendarul tuturor activităților proiectului. După aceea, a fost o sesiune de întrebări și răspunsuri. În cadrul discuției, participanții și-au exprimat observațiile, s-a sugerat ca atelierele naționale să fie organizate personal, în locul întâlnirilor online planificate. O astfel de propunere a fost acceptată în unanimitate de toți partenerii proiectului, pentru care beneficiarul proiectului a declarat că va depune eforturi și va contacta Ofițerul de Proiect din CE pentru a-i informa cu privire la această solicitare și pentru a le cere aprobarea. Această întâlnire a fost încheiată prin rezumarea a tot ceea ce s-a discutat în timpul acestei prime întâlniri (de lansare) și exprimându-și speranța pentru o colaborare de succes la acest proiect. Următoarele sunt câteva capturi de ecran ale întâlnirii: „Finanțat de Uniunea Europeană. Opiniile și opiniile exprimate sunt totuși doar ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă acordarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea."
Veste bună! Am semnat noul Contract Colectiv de Muncă în BCR Leasing IFN SA!
&11b30p;
Dragi colegi,
Suntem încântați să vă anunțăm că am finalizat cu succes negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă la BCR Leasing IFN SA ! Acest document important va asigura protejarea drepturilor și intereselor noastre pentru următorii 2 ani.
CCM-ul include îmbunătățiri pe care le-am discutat în cadrul consultărilor și pe care le-am negociat cu fermitate, pentru a reflecta cât mai bine nevoile și așteptările voastre.
Vă mulțumim pentru susținere și rămânem în continuare dedicați protejării drepturilor dumneavoastră.
Oferte Craciun Alfa Hotels
&11b31p;
Dragi colegi,
Avem plăcerea de a vă anunța o ofertă specială de Crăciun, creată în parteneriat cu Alfa Hotels, dedicată exclusiv vouă și familiilor voastre!
Bucurați-vă de magia sărbătorilor și de relaxare într-un cadru de poveste, beneficiind de condiții și prețuri avantajoase, oferite doar membrilor de sindicat.
Oferta Crăciun Alfa Hotels include:
Cazare în camere confortabile, într-o atmosferă festivă și primitoare Cină festivă de Crăciun și activități speciale pentru copii Acces la facilitățile hotelului (SPA, piscine, etc.), pentru o experiență completă de relaxare Reduceri semnificative pentru membrii de sindicat și familiile acestora Mai jos aveți detalii complete despre pachetele de Crăciun.
Sperăm că această ofertă va contribui la o vacanță de neuitat alături de cei dragi.
Oferta Revelion - Olanesti
Oferta Craciun - Slanic Moldova
Oferta Revelion - Slanic Moldova
FSIF: O victorie istorică pentru angajații din sectorul bancar!
&10b50p;
Federația Sindicatelor din Industria Financiară (FSIF) anunță cu bucurie extinderea aplicării prevederilor "Contractului Colectiv de Muncă (CCM) înregistrat la nivelul sectorului de negociere colectivă „Activități bancare ” . Această extindere marchează un succes major în protejarea drepturilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă angajaților din sectorul bancar.
Cele mai importante beneficii ale acestui contract sunt:
Introducerea unui salariu minim garantat la nivelul întregului sector bancar mai mare decât cel minim pe economie , oferind astfel un standard salarial de bază pentru toți angajații din domeniu. În plus asigură o bază de negociere pentru CCMurile de la nivelului fiecărei bănci. Introducerea unui pachet de plăți compensatorii în caz de concediere pentru motive neimputabile salariaților. Este un pas esențial în protejarea veniturilor și asigurarea unei tranziții financiare în situațiile de restructurare sau reorganizare. Prin această extindere, prevederile CCM se vor aplica tuturor angajatorilor și angajaților din sectorul bancar . Acest contract creează o bază comună de protecție și beneficii pentru toți angajații, fiind un element important în ceea ce privește îmbunătățrea calității vieții angajaților din bănci.
Acest succes demonstrează importanța dialogului social și a colaborării între sindicate și partenerii sociali pentru atingerea obiectivelor comune.
FSIF apreciază efortul și deschiderea avută în procesul de negociere de partenerii de dialog social CPBR (Consiliul Patronatelor Bancare din România) și își reafirmă angajamentul de a continua să lucreze pentru consolidarea și promovarea drepturilor angajaților din industria financiară.
„Această victorie este rezultatul unei munci susținute și a negocierilor intense purtate de FSIF în numele tuturor angajaților din sectorul bancar. Suntem mândri că am reușit să obținem un contract colectiv de muncă care să crească și să protejeze drepturile și interesele salariaților din sistemul bancar și să contribuie la consolidarea dislogului social în acest sector” , a declarat Adela Bădescu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Financiară.
SIBCR obține reprezentativitatea la nivelul BCR – o victorie a colaborării în echipă!
&10b35p;
Dragi colegi,
Împreună am făcut istorie! SIBCR a obținut reprezentativitatea la nivelul BCR! Această victorie este rezultatul muncii noastre colective și al angajamentului fiecăruia dintre voi. Este despre Puterea lui Împreună !
Vrem să adresăm mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit activ la această reușită, tuturor celor care au participat la întâlniri și acțiuni, tuturor celor care s-au implicat activ în discuții cu colegii despre importanța sindicatului și tuturor celor care au crezut în acest proiect.
Datorită vouă, vocea noastră va fi auzită mai puternic ca niciodată!
Această realizare ne permite să participăm activ în negocierile colective și să contribuim la îmbunătățirea condițiilor de muncă și a altor aspecte esențiale pentru toți membrii noștri.
Obținerea reprezentativității SIBCR ne permite să avem un cuvânt mai important în negocierile cu conducerea băncii și să ne asigurăm că vocea noastră este auzită și respectată.
TUDO pentru UE
&10b34p;
TUDO pentru UE. Funcționari sindicali responsabili pentru digititalizare (TUDO) pentru sindicate eficiente (ETU) în noua lume digitală a muncii.
Scopul proiectului „TUDO” este de a împuternici lucrătorii și reprezentanții acestora în mediul digital la locul de muncă în toiul unei schimbări rapide. Această inițiativă a reunit într-un singur loc sindicatele și partenerii sociali din 8 state membre ale Uniunii Europene și 2 țări cu statut de candidat. Ei lucrează împreună pentru a se asigura că transformarea digitală la locul de muncă este implementată într-un mod de care să beneficieze toată lumea.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, în timp ce beneficiarul aceluiași OPZZ – Ogolnopolskie Porozumienie Zwiazkow Zawodowych (Uniunea Sindicatelor Poloneze) din Polonia, împreună cu partenerii: GWU (Sindicatul General al Muncitorilor) din Malta, CGLI (Confederația Generală a Muncii a Italiei) din Italia, CATUS (Uniunea Sindicatelor Independente din Serbia) din Serbia, DISK (Confederația Sindicatelor Progresiste din Turcia) din Turcia, MASZSZ (Confederația Sindicatelor Maghiare) din Ungaria, FUNDATION MAYO (Fundația Culturală Mai) din Spania și ZSSS (Uniunea Sindicatelor Libere din Slovenia) din Slovenia. Pe lângă acești șapte parteneri, la proiect participă și trei parteneri asociați, CES (Confederația Europeană a Sindicatelor) și EUROCADRES din Belgia și CARTEL ALFA (Confederația Națională a Sindicatelor) din România.
Scopul proiectului TUDO este de a consolida capacitatea organizațiilor de muncă din întreaga Europă de a rezolva provocările legate de relația de muncă cauzate de digitalizare, precum și de schimbările în dialogul social, în special după criza cauzată de virusul COVID-19. Scopul de bază este stabilirea unei rețele permanente de funcționari sindicali responsabili pentru digitalizarea din 10 țări, cărora ar fi asigurată o instruire detaliată cu privire la reglementările Uniunii Europene legate de digitalizare. Proiectul a început pe data de 01.09.2023 și va dura până la 30.04.2025. În această perioadă de 20 de luni se vor desfășura numeroase activități și se vor stabili numeroase obiective, precum: o ședință introductivă, o ședință a comitetului de coordonare, o conferință online în care se împărtășesc informații, două training-uri online și unul live, care au fost organizate în cadrul programului de instruire TUDO, întâlniri online pentru înființarea rețelei TUDO și o sesiune de lucru cu scopul de a crea un Plan de acțiune.
Proiectul TUDO va fi vizibil și pe internet, iar informațiile despre proiect vor fi distribuite prin instrumente online precum infografice, videoclipuri, un articol care poate fi partajat, un buletin informativ, postări promovate pe rețelele sociale și un loc de muncă digital, cum ar fi un instrument de învăţare în mediu virtual.
Finanțat de Uniunea Europeană. Părerile și opiniile exprimate sunt totuși doar ale autorilor și nu reflectă neapărat cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea emitentă nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.